Neden konu seçmek blog dizaynında en önemli adım? Ne üzerine yazacağınız ile trafik almak arasındaki ilişki nedir? Neden bazı bloglar çok başarılı yazılar barındırmasına rağmen trafik almakta zorlanır? İşte bu ve bunu takip eden bir kaç yazımda yukarıdaki sorulara cevap vererek blog konusu ile trafik arasındaki ilişkiyi anlatmaya çalışacağım.

Ne biliyorum?
İlk yazımdaki örnekten devam edersek, yani benim, elimde sermaye olan ve bu sermayeyi yeni bir iş kolunda yatırım yapmak suretiyle değerlendirmek isteyen bir girişimci olduğumu düşünürsek, bana tavsiyeleriniz ne olurdu? Muhtemelen yatırım yapmayı planladığım sektör hakkında öncelikle aşağıda belirtilen kriterler dahilinde araraştırma yapmamı ve ona göre bir seçim yaparak doğru karar vermemi öğütlerdiniz:
- Arz, talep dengesi,
- Rekabet seviyesi,
- Kar marjı,
Tabiki doğru bir yatırım kararı için baz alınması gereken kriterler sadece yukarıda bahsedilenlerden ibaret değil. Ancak buradaki amacımız arz- talep elastikiyeti, ürün yaşam süresi, ikame oranı, piyasaya giriş çıkış kolaylığı, lokasyon gibi teknik detayların arasında boğulmak değil, basit bir örnekle blog dizaynı ile fiziki yatırım arasındaki benzerliklere değinmek.
Sonuç olarak benim için en mantıklı seçim, çok ciddi bir rekabetin yaşanmadığı, en azından seçtiğim lokasyon itibariyle arz oranı düşük olan, belirli bir talep seviyesini tutturan yani bir ihtiyaca cevap veren, yatırım maliyetimi makul sürede çıkartabileceğim şekilde kar marjı olan bir sektör seçmek olurdu. Hatta mümkünse niş bir alan…
Ne öğrendim?
Eğer amacımız trafik alan etkin bir blog dizayn etmek ise aslında yapmamız gerekenler de yukarıdakilerden çok farklı değil. Görsel ve içerik anlamında ne kadar iyi bir blog hazırlarsak hazırlayalım, eğer seçtiğimiz konu hakkında talep yetersizse, bir ihtiyaca cevap vermiyorsak, sitemize alacağımız hit sayısı düşük olacaktır.
Ya da talep ne kadar fazla olursa olsun, seçtiğimiz mevzu hakkında arz oranı yüksekse, yani bir çok ciddi rakiple rekabet etmek zorunda kalıyorsak, yine blogumuza alacağımız trafik istenen düzeyde olmayacaktır.
Dolayısıyla artık neden doğru konu seçmenin blog tasarımında en önemli adım olduğunu anlıyoruz. Ya da bir başka deyişle neden seçtiğimiz konunun talep görecek, yani hit alacak kadar geniş, ancak devlerin rekabet sahasına girmeyecek kadar dar olması gerektiğini biliyoruz.
Ayrıca eğer etkin bir blog dizayn etmek istiyorsak, kararımızı verdiğimiz andan itibaren blogumuzla yatıp, blogumuzla kalkacağımız aşikar. Dolayısıyla yanlış bir seçim üzerinde yoğunlaşmamız, harcayacağımız zamanı çöpe atamamız anlamına geliyor.
Öye yandan, blog mevzusu hakkındaki seçimin optimizasyonun ilk adımı olduğu göz önüne alınırsa, bu aşamanın önemi bir kat daha artıyor. Evet yanlış duymadınız, her yerde sıklıkla bahsedilen Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu doğru konu seçimiyle başlıyor.
Yeri gelmişken Rehber Blogcu’da, Türkiye’de çok konuşulan ama az bilinen bir mevzuya, yani arama motoru optimizasyonuna da sık sık değinileceğini belirtmek isterim.
Ne yapmalıyım?
Ne yapmamız gerektiğini doğru tanımlayabilmek için hedefimizi bir kere daha hatırlayalım. Amacımız odaklı trafik alan etkin bir blog dizayn etmekti. Bunun için de seçtiğimiz süjenin talep görecek, yani hit alacak kadar geniş, ancak devlerin rekabet sahasına girmeyecek kadar dar olması gerekiyordu.
Artık amacımızı belirlediğimize göre demekki sıra pratik kısmına geldi. O zaman başlayalım sorularımızı sıralamaya: Teknik olarak doğru seçim nasıl yapılır? Seçtiğim konu ile ilgili arz ve talep oranları hakkında rakamsal verilere nasıl ulaşırım? Rekabet seviyesini nasıl ölçerim?
Uygulama kısmına ışık tutacak işte bu sorulara da diğer yazılarımda cevap vermeye çalışacağım…
Peki bu arz ve talep listesine nereden bakabiliriz. Bu konuda yardımcı olursaniz sıkıntı kalmayacak. Bilen bir kişinin cevap vermesini rica ediyorum.
Mahir Bey,
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Blog Nedir kategorisindeki diğer iki yazının, yani ” Doğru Blog Konusu Nasıl Seçilir ” ve ” Rekabet Analizi ” başlıklı yazıların yardımcı olabileceği kanısındayım. Ayrıca kafanızda oluşan soru işaretlerine elimden geldiği kadar cevap vermeye çalışacağımı belirtmek isterim.
Saygılarımla,
MF